Mediale (binnen) band reconstructie

De mediale band is de band aan de binnenkant van de knie. Deze band geeft de knie geeft stevigheid bij zwik-bewegingen naar binnen toe (valgus kracht), maar speelt ook een rol bij het beperken van het draaien van het onderbeen en bovenbeen tov elkaar.

Een te grote valgus zwik kracht zal lijden tot MCL letsel. Een bekende combinatie is de ‘unhappy triad’, waarbij er mediale band, VKB en lateraal meniscus letsel is. Dit gebeurt als de knie naar binnen zwikt met daarbij een draaibeweging. Bijvoorbeeld op de ski-piste bij lage snelheid, doordat de ski-schoen niet uit de ski schiet komt er teveel kracht op de knie. Bij twijfel over de aanwezigheid en ernst van dit letsel kan een zogenaamde stress röntgen foto uitkomst bieden. De knie wordt in een speciaal apparaat onder druk gezet, waarbij er dan vergeleken wordt met de andere gezonde kant (zier hieronder).

Binnenkant van een linker knie. Er is verstoring zichtbaar van het normale vezel verloop van de MCL. Er hoort een strakke zwarte band te lopen.

De gezonde (hier linker) knie wordt vanaf de zijkant onder druk gezet, valgus stress, waarbij de knie aan de binnenkant een aantal mm open kiept (X mm).

De geblesseerde rechter knie wordt ook vanaf de zijkant onder druk gezet, valgus stress, waarbij de knie aan de binnenkant een aantal mm open kiept (Y mm). De knie kiept aan deze kant duidelijk verder open als teken van letsel aan de MCL.

Behandeling

Het meerendeel van de geïsoleerde MCL letsels (dwz alleen de MCL is beschadigd) kan zonder operatie behandeld worden. Een brace kan comfort en steun geven. De stabiliteit kan getraind worden zodra de knie dat toestaat. Als er blijvende instabiliteit is kan er een MCL reconstructie verricht worden.

Nabehandeling

Afhankelijk van wat er gedaan is wordt de nabehandeling gekozen. Een gewone meniscus hechting en een VKB-reconstructie kan functioneel na behandeld worden, dwz er mag meteen belasten en bewogen worden. Een ‘root-repair’ moet voorzichtiger na behandeld worden, er mag een aantal weken niet volledig belast worden. Bij een AKB-reconstructie moet een aantal maanden een PCL-Jack brace gedragen worden. Bij een MCL- en PLC-reconstructie moet 2 weken een spalk gedragen worden en mag er niet belast worden. Daarna moet 3 maanden een scharnier brace gedragen worden. Vooraf en na de ingreep wordt de nabehandeling voor iedere specifieke situatie besproken met de patiënt op het spreekuur.

Uiteindelijk na een hele lange revalidatie, meestal 9 tot 12 maanden, soms langer, is dan het moment aangebroken om weer te gaan sporten. Heel belangrijk is dan dat de knie getest wordt of hij / zij klaar is om weer mee te gaan sporten. De knie moet voldoen aan de zogenaamde ‘Return-to-Play‘ criteria. De eigen fysiotherapeut kan deze tests doen om vast te stellen of de knie er klaar voor is.

Bij OrthoCareClinics staat de veiligheid en het welzijn van onze patiënten voorop

Daarom behandelen wij uitsluitend patiënten die vallen binnen de ASA-classificatie 1 en 2. Dit betekent dat wij alleen zorg verlenen aan gezonde patiënten (ASA 1) en patiënten met een lichte systemische aandoening zonder functionele beperkingen (ASA 2). Daarnaast hanteren wij de volgende aanvullende criteria voor uitsluiting van operatieve behandelingen:

  • Leeftijd boven de 85 jaar.
  • Leeftijd onder de 16 jaar.
  • BMI hoger dan 35.
  • Insuline afhankelijke diabetes mellitus.
  • Patiënten met een pacemaker of ingebouwde defibrillator.
  • Mechanische hartklepprothese.
  • Eerdere doorgemaakte cerebrovasculaire accidenten (CVA).
  • COPD Gold III of IV
  • Niet goed ingestelde epilepsie
  • Actieve hepatitis
  • Nierfunctiestoornissen met dialysebehandeling
  • Hypertensie die onvoldoende reageert op medicatie
  • Actieve alcohol- of drugsverslaving

Door deze richtlijnen strikt na te leven, kunnen wij een veilige en kwalitatief hoogwaardige zorgomgeving garanderen. Wij danken u voor uw begrip en vertrouwen in onze zorgverlening.

Wil je een gesprek met onze orthopedisch chirurg? Aarzel niet, wij staan je graag te woord!

Bel ons op telefoonnummer +31 (0)33 331 00 32, stuur een e-mail naar info@orthocareclinics.nl of gebruik het onderstaande contactformulier. Na ontvangst van jouw gegevens nemen wij contact op om een afspraak in te plannen:

Jouw gegevens zijn veilig, lees onze
privacy- en cookieverklaring.

Ortho Care Clinics

+31 (0)33 331 00 32
info@orthocareclinics.nl

Ruimtevaart 50
3824 MX Amersfoort
(Plan route)

OrthoCareClinics heeft als missie om gezondheid en topprestaties te verbeteren door middel van geavanceerde en persoonlijke orthopedische zorg.