Gewrichtsmuis enkel
Een gewrichtsmuis ( ook wel corpus liberum genoemd) is een stukje los kraakbeen of bot in het enkelgewricht. Het losse stukje bot of kraakbeen beweegt vrij rond in het gewricht.
Soms zorgt het voor slotklachten wanneer het inklemt in het gewricht. Hierdoor kan extra schade optreden.
Oorzaak gewrichtsmuis
Er kunnen verschillende oorzaken van een gewrichtsmuis zijn: inklemming/ arthrose/ slijtage, een trauma/ ongeval: er komen krachten op het kraakbeen waardoor een stukje los raakt. Ook verminderde doorbloeding van het onderliggende bot kan een oorzaak zijn, waardoor een stukje bot met kraakbeen los komt.
Klachten:
- Slotklachten/ blokkeren van het gewricht
- Pijnklachten
- zwelling
Diagnose en onderzoek
Vanuit de beantwoording van vragen en eventuele letsels in het verleden kan al een aanwijzing komen. Verder zal er lichamelijk onderzoek gedaan worden, waarbij met specifieke testen de diagnose meer duidelijk wordt. Vervolgens kan met aanvullend onderzoek: röntgen/ CT scan of MRI scan het gewricht verder in beeld worden gebracht, dit kan het stellen van de diagnose ondersteunen. Er kan een kijkoperatie van de enkel worden uitgevoerd; de gewrichtsmuis wordt dan verwijderd en de conditie van het kraakbeen kan worden beoordeeld.
Behandeling
Niet-operatieve (conservatieve) behandeling
De klachten kunnen soms spontaan verdwijnen, maar vaak is een operatie nodig om de klachten te behandelen.
Kijkoperatie
Bij een kijkoperatie (arthroscopie) van de enkel wordt direct het corpus liberum verwijderd. Via kleine steekgaatjes wordt een camera in het enkelgewricht gebracht en door een ander steekgaatje worden instrumenten in het enkelgewricht gebracht om het losse fragment te verwijderen.
Nabehandeling
De operatie wordt in dagbehandeling uitgevoerd. De eerste 48 uur na de operatie zal er een drukverband om de enkel zitten. De steekgaatjes worden meestal met hechtingen gesloten. Op de verpleegafdeling leert u met krukken lopen.
Revalidatie en fysiotherapie
De eerste fase van revalidatie wordt rust gecombineerd met oefeningen. Belasten van de voet en enkel mag volgens de instructies van de chirurg. Meestal mag u direct belasten en mag u zonder krukken lopen als de enkel dat toe staat. (geen reactie van pijn en zwelling geeft). De Fysiotherapeut kan in de revalidatie en belangrijke ondersteunende rol spelen.
Medicatie
Doorgaans is een combinatie van paracetamol en Ibuprofen na de operatie voldoende om de pijn te stillen.
Controle
De eerste afspraak op de polikliniek bij de orthopedisch chirurg is 6-8 weken na de operatie. Eventuele hechtingen kunnen of in de kliniek danwel bij de huisarts 2 weken na de operatie verwijderd worden. De nabehandeling kan in individuele gevallen altijd afwijken van de standaard nabehandeling.
Complicaties
Ondanks dat er volledig steriel gewerkt wordt, bestaat er altijd een kleine kans op infectie. Ook kunnen en gevoelsstoornissen van de huid optreden en in heel zeldzame gevallen kan er trombose optreden.
Wil je een gesprek met onze orthopedisch chirurg? Aarzel niet, wij staan je graag te woord!
Bel ons op telefoonnummer +31 (0)33 331 00 32, stuur een e-mail naar info@orthocareclinics.nl of gebruik het onderstaande contactformulier. Na ontvangst van jouw gegevens nemen wij contact op om een afspraak in te plannen: