Achterste kruisband reconstructie

De achterste kruisband (AKB) is de andere band in het midden van de knie die de knie stevigheid geeft. De AKB voorkomt het naar achter schuiven en teveel draaien van het onderbeen tov het bovenbeen.

AKB letsel komt veel minder vaak voor dan VKB letsel

Een val op de knie, of een direct inwerkende naar achter gerichte kracht op het onderbeen veroorzaakt vaak AKB letsel. Er is veel meer kracht nodig om de AKB kapot te krijgen.

Behandeling

Indien vroegtijdig herkend en behandeld (<2 weken), kan de AKB grotendeels herstellen. Voor tenminste 12 weken zal een zogenaamde PCL–jack brace moeten worden gedragen (24 uur per dag). Als deze behandeling uitblijft, zal de kruisband wellis waar vaak genezen, maar met onvoldoende spanning om voor een goede stabiliteit te kunnen zorgen. Met goede tijdige conservatieve behandeling komt 70% vd patiënten met alleen (!) AKB letsel weer terug op het sportveld zonder operatie. Zodra de eerste klachten en zwelling afgenomen zijn, en de knie beter te belasten is, kan na 6 weken brace gebruik weer begonnen worden met oefeningen die de stabiliteit van de knie verbeteren. Tijd tot sporthervatting is ongeveer 16 weken. Situaties waarbij er tegelijk schade aan andere ligamenten (MCL en PLC) en meniscus is, lenen zich minder goed voor conservatieve behandeling.

MRI beeld van een gescheurde AKB, het MRI signaal in de band is niet egaal van kleur als teken van letsel aan de band.

MRI beeld van dezelfde AKB een jaar later, het MRI signaal is weer egaal van kleur, als teken van genezing van de band.

Reconstructie

Net als bij de VKB zijn er verschillende techniek beschreven om de AKB te reconstrueren. Ook voor de AKB wordt meestal de hamstrings gebruikt. Vaak worden er 2 hamstring pezen gebruikt om de 2 bundels van de AKB te herstellen. Na de operatie zal ook weer een aantal maanden een PCL-jack brace gedragen moeten worden.

Nabehandeling

Afhankelijk van wat er gedaan is wordt de nabehandeling gekozen. Een gewone meniscus hechting en een VKB-reconstructie kan functioneel na behandeld worden, dwz er mag meteen belasten en bewogen worden. Een ‘root-repair’ moet voorzichtiger na behandeld worden, er mag een aantal weken niet volledig belast worden. Bij een AKB-reconstructie moet een aantal maanden een PCL-Jack brace gedragen worden. Bij een MCL- en PLC-reconstructie moet 2 weken een spalk gedragen worden en mag er niet belast worden. Daarna moet 3 maanden een scharnier brace gedragen worden. Vooraf en na de ingreep wordt de nabehandeling voor iedere specifieke situatie besproken met de patiënt op het spreekuur.

Uiteindelijk na een hele lange revalidatie, meestal 9 tot 12 maanden, soms langer, is dan het moment aangebroken om weer te gaan sporten. Heel belangrijk is dan dat de knie getest wordt of hij / zij klaar is om weer mee te gaan sporten. De knie moet voldoen aan de zogenaamde ‘Return-to-Play‘ criteria. De eigen fysiotherapeut kan deze tests doen om vast te stellen of de knie er klaar voor is.

Bij OrthoCareClinics staat de veiligheid en het welzijn van onze patiënten voorop

Daarom behandelen wij uitsluitend patiënten die vallen binnen de ASA-classificatie 1 en 2. Dit betekent dat wij alleen zorg verlenen aan gezonde patiënten (ASA 1) en patiënten met een lichte systemische aandoening zonder functionele beperkingen (ASA 2). Daarnaast hanteren wij de volgende aanvullende criteria voor uitsluiting van operatieve behandelingen:

  • Leeftijd boven de 85 jaar.
  • Leeftijd onder de 16 jaar.
  • BMI hoger dan 35.
  • Insuline afhankelijke diabetes mellitus.
  • Patiënten met een pacemaker of ingebouwde defibrillator.
  • Mechanische hartklepprothese.
  • Eerdere doorgemaakte cerebrovasculaire accidenten (CVA).
  • COPD Gold III of IV
  • Niet goed ingestelde epilepsie
  • Actieve hepatitis
  • Nierfunctiestoornissen met dialysebehandeling
  • Hypertensie die onvoldoende reageert op medicatie
  • Actieve alcohol- of drugsverslaving

Door deze richtlijnen strikt na te leven, kunnen wij een veilige en kwalitatief hoogwaardige zorgomgeving garanderen. Wij danken u voor uw begrip en vertrouwen in onze zorgverlening.

Wil je een gesprek met onze orthopedisch chirurg? Aarzel niet, wij staan je graag te woord!

Bel ons op telefoonnummer +31 (0)33 331 00 32, stuur een e-mail naar info@orthocareclinics.nl of gebruik het onderstaande contactformulier. Na ontvangst van jouw gegevens nemen wij contact op om een afspraak in te plannen:

Jouw gegevens zijn veilig, lees onze
privacy- en cookieverklaring.

Ortho Care Clinics

+31 (0)33 331 00 32
info@orthocareclinics.nl

Ruimtevaart 50
3824 MX Amersfoort
(Plan route)

OrthoCareClinics heeft als missie om gezondheid en topprestaties te verbeteren door middel van geavanceerde en persoonlijke orthopedische zorg.