Meniscus behandeling

De meniscus is de schokdemper van de knie, maar speelt ook een rol in de stabiliteit. Het missen van een deel van of de hele functie van de meniscus betekent dat er meer krachten op de andere structuren (kruisband en kraakbeen) komt.

Die kunnen daar zonder die meniscus minder goed tegen en zullen sneller weer stuk gaan (kruisband) of slijten (kraakbeen). Het is daarom van het grootste belang bij letsel van de meniscus, de meniscus te repareren in plaats van te verwijderen. Meniscus letsel kent vele vormen en gedaanten, waarbij de ‘bucket-handle’ scheur en de ‘root avulsie’ de belangrijkste letsels zijn die gereconstrueerd moeten worden.

Laterale ‘bucket-handle’, de achterkant van de meniscus (cirkel) ligt helemaal voorin de knie en hoort achterin te liggen (pijl).

Mediale ‘bucket-handle’, de meniscus ligt dubbel geklapt in het midden van de knie (1). Het lijkt alsof er twee achterste kruisbanden (AKB, 2) zijn.

Een ‘Root-avulsie’, de aanhechting van de meniscus op het bot is losgekomen aan de achterkant.

Reconstructie

Afhankelijk van het type meniscus beschadiging wordt het soort reconstructie gekozen. Bucket-handle scheuren worden terug op hun plek geduwd en vervolgens met een hechting weer vastgezet aan het kapsel. Root-avulsies worden weer vastgezet door een tunnel in het bot van het onderbeen te maken, twee hechtingen door de meniscus root te plaatsen, de draden door de tunnel te trekken, die dan met een button op het onderbeen vastgeknoopt worden.

Bij OrthoCareClinics staat de veiligheid en het welzijn van onze patiënten voorop

Daarom behandelen wij uitsluitend patiënten die vallen binnen de ASA-classificatie 1 en 2. Dit betekent dat wij alleen zorg verlenen aan gezonde patiënten (ASA 1) en patiënten met een lichte systemische aandoening zonder functionele beperkingen (ASA 2). Daarnaast hanteren wij de volgende aanvullende criteria voor uitsluiting van operatieve behandelingen:

  • Leeftijd boven de 85 jaar.
  • Leeftijd onder de 16 jaar.
  • BMI hoger dan 35.
  • Insuline afhankelijke diabetes mellitus.
  • Patiënten met een pacemaker of ingebouwde defibrillator.
  • Mechanische hartklepprothese.
  • Eerdere doorgemaakte cerebrovasculaire accidenten (CVA).
  • COPD Gold III of IV
  • Niet goed ingestelde epilepsie
  • Actieve hepatitis
  • Nierfunctiestoornissen met dialysebehandeling
  • Hypertensie die onvoldoende reageert op medicatie
  • Actieve alcohol- of drugsverslaving

Door deze richtlijnen strikt na te leven, kunnen wij een veilige en kwalitatief hoogwaardige zorgomgeving garanderen. Wij danken u voor uw begrip en vertrouwen in onze zorgverlening.

Wil je een gesprek met onze orthopedisch chirurg? Aarzel niet, wij staan je graag te woord!

Bel ons op telefoonnummer +31 (0)33 331 00 32, stuur een e-mail naar info@orthocareclinics.nl of gebruik het onderstaande contactformulier. Na ontvangst van jouw gegevens nemen wij contact op om een afspraak in te plannen:

Jouw gegevens zijn veilig, lees onze
privacy- en cookieverklaring.

Ortho Care Clinics

+31 (0)33 331 00 32
info@orthocareclinics.nl

Ruimtevaart 50
3824 MX Amersfoort
(Plan route)

OrthoCareClinics heeft als missie om gezondheid en topprestaties te verbeteren door middel van geavanceerde en persoonlijke orthopedische zorg.